17 Mayıs 2014 Cumartesi

Taner Yıldız Kimdir.

Soma’da meydana gelen maden kazası sonrası bölgedeki tüm süreci yöneten Enerji Bakanı Taner Yıldız’la ilgili muhteşem bir yazı kaleme alındı.


Manisa Soma‘da yüzlerce işçinin hayatını kaybettiği maden kazası sonrası gecesini gündüzüne katıp bölgedeki tüm sürecini yöneten, basına sürekli bilgi veren, ölü ve yaralı sayılarını açıklayan, cenazeleri teslim eden, hastanelerden taburcu olanları uğurlayan, aileleri teselli eden, bölgeye destek ve bilgi almak üzere gelen herkesi büyük bir sabırla ve soğukkanlılıkla karşılayarak olağanüstü bir performans sergileyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’la ilgili yazar Muhsin KızılkayaHabertürk’te muhteşem bir yazı kaleme aldı.


Kızılkaya’nın Habertürk’teki yazısı şöyle;

Tevellüdüne bakmadan bazı insanlar, duruşlarından olsa gerek yaşlı gelir insana. Sanki o yaşlarda doğmuş gibi… Türkiye Cumhuriyeti tarihinde kabinenin sakallı kaçıncı üyesidir bilmiyorum; ama sakal onunla girdi sanki Bakanlar Kurulu’na. Yüzünde derin bir keder vardır. Yüzüne sinmiş kederi, sakalıyla birleşince, biraz daha tuhaf bir renk alıyor sanki. Yaşama sevincinden çok, başka bir duygu bırakıyor bizde.

Şöyle sesleniyormuş gibi: “Bu dünya var ya bu dünya, beş para etmez. Kendinizi ne sanıyorsunuz üzerinde yaşarken. O kadar küçük, o kadar küçüksünüz ki, farkınızda bile değil âlem. Kendinizi ne kadar büyük gösterirseniz gösterin, ulaşacağınız yer, kara toprağın derinliklerinde daracık bir mezar olacak. Üstelik orada hiç ama hiç rahat yok hiçbirimize.”

Yüzü ahireti hatırlatıyor bana. Herkesin eşitlendiği, kimsenin kimseye üstün olmadığı, herkesin aynı azabı aynı çığlıklarla çektiği, “sınıfsız, imtiyazsız” ahireti… Hayır, sakın yanlış anlaşılmasın, ölüm değildir aklıma gelen, bana hatırlattığı belki de kanıksadığım ölümden öte bir yığın şeydir. “Bunları sakın aklınızdan çıkarmayın” dercesine.

Cemil Çiçek, Bekir Bozdağ’dan sonra üçüncü Yozgatlıdır. Hem de kaymakamıyla meşhur Boğazlıyan’dan; oranın da Deveci pınar kasabasından… “Tabiatta tahtaya kalkmış” çocuklardan biridir belli. Kurak rüzgârların yeliyle yıkanmış gibidir yüzü… “Devlet dersinde” ölümden kurtulmuştur. Merhamet, çok eski bir köylü geleneğidir oralarda. Okula mutlaka delikli pabuçla gitmiş, öğlen saatlerinde hep sıcak bir yemeğin hasretini çekerek büyümüştür. Bu bilgiler için hiçbir kayda bakmıyorum, belki de böyle değildir ama böyle bir imtihandan yüksek not alarak çıkmamışsa eğer, bugün bu yazıya konu olmazdı…

Okumuş Anadolu çocuklarından biridir. Elektrik mühendisi… Kayseri’den girmiş parlamentoya. Belli ki Abdullah Gül’ün çok yakınından geçmiş. İlk işi Başbakan Erdoğan’ın enerji danışmanlığıdır; sonra da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı… Eskiden olsaydı, “Sanki memlekette adam yoktu, Suudi Arabistan’dan sakallı birisini getirip bakan yaptılar” derdi monşerler; onların sözlüğündeki devlet adamı; bir yüzü steril, öteki devlet duvarı kadar soğuk bir adamdır. Yukarıdan bakarlar bize, fani olmak yoktur onların sözlüğünde.
1 Aralık 2009′da hükümetin nükleer santral projesine karşı çıkan Greenpeace’in Akdeniz ofisini ziyaret edip onların tişörtünü giyen ilk bakan olma şerefi de onundur. Protestocuların tişörtünü giydiğinde, yüzündeki kedere sıcak bir gülümseme gelip karışmıştı; dün gibi aklımda.

SONRA ONU SOMA’DA GÖRDÜK

Sonra onu Soma’da gördük. Facia oldu, oraya gitti, sanırım hâlâ orada. Hükümet, Atatürk’ün ölümünden sonra tarihimizde ilk defa üç günlük milli yas ilan etti. Bayraklar yarıdaydı, başlar eğik… Tekmil ülke kocaman bir taziye çadırına-dönüşmüştü, Enerji Bakanı Taner Yıldız da o çadırın ev sahibiydi… Çadırın önündeydi, gelen bütün taziyeler onda somutlaştı sanki. İlk andan itibaren kurtarma çalışmalarıyla ilgili net bilgiler vermeye çalıştı. Sinirlerine sahip olabilen tek adam gibiydi. Gözyaşlarını göstermeden ayakta kalan babacan bir adam…

Soma’daki taziye çadırındaki nöbetçiliği bize, bir devlet görevlisinin çalışabilmesi için koltuk ve masaya hiç ihtiyacı yokmuş; bunu gösterdi.

Bu yazıyı yazarken, olup bitenlerin özeti yine ondan geldi:

“Şu anda elimizdeki en büyük veri, 284 kayıp, içeride 18 kişi ve 77 milyon yaralı…”
“İnna lillahi ve inna ileyhi raci’un.” (Ölüm haberini alınca, bu ayet söylenir. Mealen: Hepimiz Allah’a kavuşacağız.) Buna ne şüphe ama ya Taner Yıldız da olmasaydı…



Taner Yıldız Kimdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder