16 Mayıs 2014 Cuma

Soma'da Son Durum

Soma’da ölen işçi sayısı 298′e yükseldi.


326873


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma’daki maden faciasında ölenlerin sayısının 298′e yükseldiğini bildirdi.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 6′sı maden ocağından çıkarılmak üzere 14 işçinin tespit edildiğini belirterek, “Tespit etmiş olduklarımızla beraber 298 işçimize ulaşmış olduk” dedi.


Bakan Yıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, hayatını kaybeden 284 işçiden birisi hariç ailelerine teslim edilmiş olduğunu, maden ocağındaki 14 işçinin daha tespit edildiğini belirtti.


Maden ocağındaki iki ayrı bloğa da girildiğini, yangının sönmüş olmasının çalışmaları kolaylaştırdığını dile getiren Yıldız, tespit edilen 14 işçiden 6’sının cesetlerinin dışarı çıkarıldığını ve hem otopsi için hem de muhafaza etmek amacıyla Akhisar Devlet Hastanesi morguna gönderildiğini kaydetti.


Kalan işçilerin yer üstüne çıkarılmasının da 2-3 saat içerisinde gerçekleştirilmesini beklediklerini ifade eden Yıldız, en az 2-3 işçiye daha ulaşmayı beklediklerini, ellerindeki veriler ve ailelerin başvuruda bulundukları sayının bunu gösterdiğini, şu anda 290 işçinin cesedinin çıkartıldığını söyledi.


“Tespit etmiş olduklarımızla beraber 298 işçimize ulaşmış olduk” diyen Yıldız, çıkarılan işçilerin “karbonmonoksit zehirlenmesi mi yoksa yanma sonucunda mı hayatlarını kaybetmiş” olduklarına ilişkin soruya “Bulunan bölge yangının çıktığı yere yakın. O yüzden yanıklar oluşmuş olabilir, şu anda ben de bilmiyorum. Otopsi raporlarından sonra bunlar belirlenmiş olacak. DNA testine gönderileceği için herhangi bir karışıklığa meydan vermeden ailelerine teslim etmeyi düşünüyoruz” yanıtını verdi.


 İşçiler 1600-1700 metreden çıkarıldı


6 işçinin 1600-1700 metreden çıkarıldığını, birinci bloktaki çalışmaların tamamen bitirildiğini, ikinci blokta da aramaların devam ettiğini anlatan Yıldız, şöyle konuştu:


“14 tespit işimizi inşallah kolaylaştıracaktır. 2 veya 3 tespitten sonra gerçek rakamlarımıza ulaşmış olacağız. Ama son kısımlarda daha ihtiyatlı konuşuyoruz. Çünkü bütün işlemleri bitirdikten sonra maden ocağının tamamı tekrar aranacak ve aile başvurularıyla karşılaştırılacak. Onların defin işlemleri de tamamlanmış olacak.”


Çıkarılan 6 cesedin ailelerine gösterilip gösterilmediği yönündeki bir soru üzerine ise Bakan Yıldız, “Ailelerimizden bakanlar var. Açıkçası biz çok tavsiye etmiyoruz. Ama en fazla bu işin otopsi ve DNA testleriyle beraber sağlamlaştırılacağını söylememiz lazım. Vefat eden bütün işçilerimize Allah’tan rahmet diliyoruz” dedi.


Madenden arama kurtarma ekiplerinin çıkardığı 6 işçinin cesedi, ambulanslarla Akhisar Devlet Hastanesi morguna götürüldü.



Soma'da Son Durum

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder