7 Mayıs 2014 Çarşamba

Google Glass Nedir ve Özellikleri


VERGİLER HARİÇ 1500 DOLAR


Google Glass’ın fiyatı vergiler hariç 1500 dolar olarak belirlendi. Google Glass, dileyenler için farklı cam ve çerçeve seçenekleriyle gelecek



Yeni teknoloji hamlesi Google Glass.Gözlüğe bakan herkesin dikkati, sağ gözün üstünde duran küp şeklindeki camda. Google Glass nedir? Google Glass özellikleri nelerdir? Google Glass fiyatı ne kadar? Google Glass’ın en son sürümü Google Glass 2′yi, her yönüyle, A’dan Z’ye incelendi. Google Glass ile ilgili tüm detaylar ve dahası konyahaberim.com da


Google’ın uzun süredir beklenen yeni ürünü ”akıllı gözlük” Google Glass, Amerika’da piyasaya çıkışından çok kısa bir süre sonra Türkiye’nin en büyük sanal mağazalarından birinde satışa sunuldu. Sınırlı sayıda üretilen ürünün sahibinden.com’daki satış fiyatı 4 bin 400 TL ile 4 bin 900 TL arasında değişiyor. Fotoğraf çekme, film izleme ve müzik dinleme gibi özellikleri bulunan “Google Glass”ta harita üzerinden navigasyon programı da kullanılabiliyor. Giyilebilir teknolojilerin öne çıktığı son dönemde akıllı gözlüğün Türkiye’de de yoğun ilgi görmesi bekleniyor.


Google Glass sizin tam anlamıyla kişisel gözlük asistanınız oluyor. Ona bir “üçüncü göz” demek belki daha doğru olabilir.


Android işletim sistemi bu gözlüğün içerisinde de var ve bir akıllı telefon gibi komutlarınızı işleyebiliyor; iPhone daki Siri gibi bir bakıma.


Ellerinizi kullanmadan akıllı bir telefona sahip olmak belki de Glass ile mümkün olacak.


“Okay Glass” diyorsunuz ve arkasına; ” fotoğraf çek, mesaj gönder, videoya kaydet, adres tarif et, arama yap” gibi işlevleri gerçekleştirmesini istiyorsunuz Google Glass da yapıyor.


Kesin olmamakla birlikte alüminyum-fiber karışımı oldukça esnek bir yapıya sahip Glass. Geldiğinde ise 5 çeşit renk seçeneğiyle kullanıcılar ile buluşacak. İlk Glass versiyonu normal bir gözlük gibiydi şu an ise şeffaf bölümden komutların uygulanışını sunuyor ve camları olmayan bir çerçeve üzerine oturtulmuş durumda.

Glass’ın sağ yanında bulunan bölümde alıcılar(ses, görüntü) ve veri işleyiciler bulunmakta, bu yüzden çerçevenin sağ kısmı aşağıdaki fotoğraftaki gibi daha kalın durumda. Bölüm üzerinden yapılan parmak hareketleri ile işlem menüleri arasında geçiş yapılabiliyor.

2013 yılının sonu veya 2014 yılı başlarında çıkması beklenen Glass’ın fiyatının 1500$’dan aşağıda olması bekleniyor. Zamanla çok
daha geliştirileceğini düşünürsek bu rakamı da hak edecektir; hoş şu an bile özellikleri bu parayı hak ettiğinin göstergesi.

720p HD kalitesinde video kaydı yapabiliyor GPS ile konum belirleyebiliyor ve yön tarifi yapıyor, WiFi veya Bluetooth 4.0 özelliği ile de iPhone veya Android akıllı telefonunuzla da bağlantı kurabilecek. Belki yakın zamanda yalnızca insanların gözbebeklerine oturacak bir lens sayesinde etrafımıza baktığımızda herhangi bir şey hakkında bilgi alabilecek, yolumuzu zorlanmadan bulabilecek, her anımızı
ölümsüzleştirmek adına kayıt altına alabileceğiz.

Google Glass Teknik Özelikleri:
Android 4.0.4 işletim sistemi
16 GB’lık hafıza
1 GB RAM
1.2 GHz çift çekirdekli ARM Cortex-A9 veya OMAP 4430 işlemciler
5 MP 720p görüntü kalitesinde kamera
WiFi , GPS, Bluetooth

Blippar CEO’su Ambarish Mitra “Bu, Blippar için oldukça heyecanlı bir süreç ve artırılmış gerçeklik piyasası için bir dönüm noktası.” şeklinde konuştu. “Piyasadaki spekülasyonlar, birçok kişinin görüntü tanıma özelliğinin Google Glass’ta halihazırda mevcut olan bir özellik olduğuna inanmasına yol açtı. Ancak, kusursuz çalışan ve kanıtlanmış bu konseptin ilk kez Blippar tarafından gerçekleştirildiğini tüm dünyayla paylaşmaktan gurur duyuyoruz. Google Glass’ın üçüncü jenerasyonunun piyasaya sunulmasını beklerken, donanım daha güçlü ve gelişmiş bir hale geldikçe giyilebilir bilgisayarlar yoluyla görüntü tanımanın inanılmaz potansiyeli konusuna çok daha iyimser bakıyoruz.”

Artırılmış gerçeklik sektörü, büyük oranda görüntü tanıma teknolojisindeki yeniliklerden kaynaklanan dünya çapında büyük ilgi görüyor. Juniper Research, yakın zamana ait bir raporunda artırılmış gerçekliğin dünya çapındaki kullanıcı sayısının 2018 yılına kadar hızla 200 milyona artacağını duyurdu.

Blippar daha hızlı tanıma, daha düşük hafıza kaplama alanı, daha düşük güç gereksinimleri ve sağlamlık konularında çalışmalarını sürdürüyor.

Google Glass’ da Kit Kat geliyor 

Google Glass bugüne kadar geçirdiği en büyük yazılım güncellemesini çok yakında yaşayacak. Google çalışanı Teresa Z tarafından geliştirici forumunda verilen bilgiye göre, Glass kullanıcıları Android’in ICS sürümünden KitKat 4.4 sürümüne çok yakında güncelleme yapabilecekler.


 


Glass kullanımını daha pürüzsüz ve daha iyi hale getireceği belirtilen güncellemede XE14′ten bahsedilmemesi ise dikkat çekti. Shiftdelete.com’da yer alan habere göre, güncelleme hakkında oldukça heyecanlı olduklarını belirten Google çalışanı, KitKat ile birlikte daha faydalı güncellemelerin önünün açıldığını dile getirdi ve bu heyecanı geliştiricilerle paylaşmak istediklerini söyledi.


Google bir yandan aylık güncellemelerine devam ederken, öte yandan düzenli yazılım iyileştirmeleriyle Google Glass’ın raflara en sorunsuz haliyle çıkmasını sağlamak için uğraşıyor.Merakla beklenen ve muhtemelen Mart ayına ertelenen XE14 güncellemesi ise, Android’in aksine Google Glass’a özgü, cihazın fonksiyonlarını genişleten yenilikler içeriyor. Örneğin XE12 güncellemesiyle birlikte iOS desteği, bir kilit ekranı, hangouts, YouTube ve göz kırpma algılayıcı uygulama Glass Kaşiflerini karşılamıştı.


Google Glass’ı test ettik!


Google Glass, hala bir prototip ve ona herkes sahip olamıyor. Ancak her geçen gün 1.500 dolarlık gözlüğü deneyen teknoloji tutkunlarının ve geliştiricilerin sayısı artıyor. Sadece ABD’de yaşayanların elde edebildiği Glass’ın yeni sürümü Google Glass 2′yi CHIP Online olarak bir süre ele geçirmeyi başardık.


Glass’ı gözünüze takmadan önce burun desteklerini bükülebilen titanyum kafa bandını ayarlamanız gerekiyor. Bunun ardından gözlük, kafanıza tam olarak oturuyor. Titanyum kafa bandı, bize dayanıklı göründü. Plastik bir kasaya sahip bant, Glass’ın dahili bileşenlerini saklıyor ve ona temiz bir görüntü kazandırıyor. Cihazın bu sade tasarımı, ön tarafındaki kamera lensi gibi parçaların öne çıkmasını sağlıyor. Bunun iyi olup olmadığı, ayrı bir konu.


Gözlüğe bakan herkesin dikkati, sağ gözün üstünde duran küp şeklindeki camdaydı. 640 x 360 çözünürlüklü bu küçük ekran, görüş alanınızı daraltmıyor. Bu küçük cam parçası, gözlüğü takan kişi için çok daha büyük, 2.5 m’den baktığınız 25 inç’lik HDTV’ye eş bir kişisel ekran görevi üstleniyor.


Tasarımı


Tasarımı


Google Glass’ın ölçüleri, en geniş noktasında 13.3 cm ve en uzun noktasında 20.3 cm. Uzunluğu nedeniyle onu cebinize sığdırmanız pek mümkün değil. Nexus 7′yi bile kot pantolonumuzun arka cebine sığdırmayı başarırken, Google Glass’ı cebimize sıkıştıramadık. Titanyum kafa bandı kapanmadığından, onu taşıma olanaklarınız kısıtlı.


Google Glass 2′nin görünüşte selefi Explorer Edition’dan neredeyse hiçbir farkı yok. Renk seçenekleri arasında siyah, turuncu, gri, beyaz ve mavi var.


Glass’ın şık tasarımına görünür şekilde aykırı davranan bölümü ise pilin bulunduğu, sağ kulağın arkasında kalan kısım. Pil fazlasıyla büyük olmasına rağmen, gözlüğün 1 günü çıkarmasına izin vermiyor.


Ancak pilin ağırlığına ve sağlam çerçeveye rağmen Google Glass çok hafif ve onu yüzünüzde taşırken hiç rahatsız olmuyorsunuz. 42 gramlık gözlük, ekranı dahil, görüş hattınızı hiç etkilemiyor.


Google Glass’ın ekranına bakmak için sağ gözümüzü zorlamak, başta bize bir miktar baş ağrısı yaşattı. Zaten Google yetkilileri de bizi ilk birkaç gün boyunca Glass’ı birkaç saatten fazla kullanmamamız konusunda bizi uyarmışlardı. Tek gözünüzü kullanmadan, diğer gözünüzü bir nesneye odaklamak, hiç de doğal bir davranış değil. Ancak gözünüz ve beyniniz, kısa zamanda buna alışabiliyor.


Google Glass’ın üzerinde aynı telefonlarda olduğu gibi birkaç fiziksel düğme ve portlar var. Onunla birçok etkileşimi, sağ taraftaki 3.25′lik touchpad’le sağlıyorsunuz. Touchpad’in hemen altında cihazı şarj etmeye yarayan bir USB portu bulunuyor. Üstte ise gürültülü ortamlarda sesli komut vermek mümkün olmadığında, hızla fotoğraf çekmenizi sağlayan bir düğme var.


En önemli düğme ise touchpad’in içinde, şakağınızın yanında duruyor. Bu düğmeye hafifçe bastığınızda Google Glass açılıyor.


Kurulum ve telefona bağlama


Kurulum


Google Glass’a sahip olduğunuzda onun kurulumunu web tabanlı bir kılavuz yoluyla yapıyorsunuz. Cihazın Wi-Fi ayarlarını yapmak, herhangi bir cihaza göre daha kolay. Bir router adını seçip parolayı yazdıktan sonra ekrana gelen QR koduna bakıyorsunuz ve hepsi bu kadar; 10 saniye içinde bağlısınız.


Telefonunuza bağlama


Google Glass’ı akıllı cebinizle bağlamak da çok kolay. Bu alanda rakibiyle iyi geçinmeyi tercih eden Google, iPhone 5S ile Bluetooth üzerinden eşleşebiliyor. Glass genel olarak Android’li ceplerle ve Google Play’deki MyGlass uygulamasıyla daha iyi çalışıyor. MyGlass’ın iOS sürümü de var ancak ekran yansıtma modu, iPhone’un dokunmatik ekranından kontrol edilemiyor. Bunun yanında iPhone uyku modundayken Glass, yol tarifi yapamıyor.


İşletim sistemi – I


İşletim sistemi


Glass’la ilk fotoğrafımızı çekmek için “OK Glass, take a picture” dememiz yeterli oldu. Herhangi bir uygulamayı veya komutu çalıştırmadan önce “Ok Glass” demeniz gerekiyor.


Google Glass XE12 işletim sistemini touchpad’i parmağınızla ileri ve geri kaydırarak kontrol edebiliyorsunuz. Parmağınızı aşağı kaydırdığınızda eylemi iptal etmiş oluyorsunuz. Bunu yeteri kadar tekrarlarsanız, “OK Glass” giriş ekranına dönüyorsunuz. Touchpad’e dokunduğunuzda ise paylaş, sil, başlık ekle, sesli oku gibi işlevsel seçenekler görünür hale geliyor.


Google Glass’ın işletim sistemi, Google’ın yenilediği ürünlerinde ve Google Now’da yer alan kart tabanlı kullanıcı arayüzüne benziyor. Fikir iyi olsa da yakın zamanda küçük bir tasarım değişikliği gerekebilir. Arayüz içinde çektiğimiz fotoğrafları kolaylıkla bulduğumuzu, eski aramalarımıza ve Hangout geçmişimize rahatça ulaştığımızı, haberleri sorunsuz biçimde açabildiğimizi söyleyelim. İstediğimizi bulmak için genellikle parmağımızı birkaç kez kaydırmamız yetti.


İşletim sistemi – II


Glass’ı PC’nize bağlayarak fotoğrafları diskinize kopyalamanız mümkün. Bunun dışındaysa çok fazla seçeneğiniz yok. Fotoğraf dışındaki içerikleri kart tabanlı “zaman çizgisinden” kaldırmak için, Glass’ı kullanmanız gerekiyor. Geliştiricileri, microUSB-PC bağlantısını ve Android SDK’yı kullanarak kodların içine dalabiliyorlar, ancak bu elbette  ortalama kullanıcıya göre bir iş değil.


Gözlüğe “Okay Glass, what’s the population of China?” dediğimizde, yani Çin’in nüfusunu sorduğumuzda “1.351 billion as of 2012″ cevabını aldık. Ancak nüfusları karşılaştırmaya yönelik bir işlev bulunmuyor, zaten ekrandaki alan da bunun için yeterli değil. Gözlük, bu bilgileri Google Knowledge Graph’ı kullanarak elde ediyor.


“How tall is Morgan Freeman?” (“Morgan Freeman’ın boyu kaç?”) dediğimizde ise gözlük bize “6′ 2″ (1.88 m) cevabını sesli olarak okudu.


Google Glass’ın üzerindeki özel ses iletme teknolojisi, sesi kulağınız yerine kafatasınıza veriyor. Bu sayede bir kulaklık takmaktan kurtulduğunuz gibi, çıkan sesleri yanınızdaki kişiler neredeyse hiç duyulmuyor.


Google Glass ile ismini söyleyip arama yapabileceğiniz kişi sayısı, şu an 10 ile sınırlı. Favorileriniz dışındaki kişileri aramak veya mesaj göndermek için touchpad’e dokunmanız gerekiyor.


Google Maps yoluyla sunulan yol tarifleri artık sadece Android’e özel değil. Ancak özelliği iPhone’da kullanabilmeniz için telefonun uyanık durumda olması gerekiyor. Google Maps’in Glass sürümünün kafanızı çevirdiğiniz yere dönmesi oldukça etkileyiciydi.


Uygulamalar


Uygulamalar


Geliştiricilerin Google Glass için özel olarak geliştirdiği gözlüklere “Glassware” adı veriliyor. On binlerce uygulamaya sahip Google Play ve Apple App Store’a karşın, glassware uygulama listesinde şu an sadece 37 uygulama var. Yine de bu sayı, Chromecast’e sunulan uygulama sayısından fazla.


Google’ın geliştirdiği bu uygulamalardan en ilgi çekeni Google Now. Ok Glass giriş ekranından bir parmak hareketiyle erişebildiğiniz Google Now, hava durumu, spor takımları ve son aramalarınız gibi bilgilere kartlar yoluyla ulaşmanızı sağlıyor.


Bir yere mi gideceksiniz? Aynı Android ve iOS’ta olduğu gibi Google Now, e-postalarınızı araştırarak uçuş bilgilerinizi ekrana getiriyor. Glass, bununla da kalmıyor ve şu anki hava durumunu ve gideceğiniz şehirdeki hava durumunu size bildiriyor. Tüm bunların hepsi otomatik olarak gerçekleşiyor.


Tahmin edebileceğiniz gibi Gmail, her yeni mesaj geldiğinde sizi uyarıyor. “Listen to…” (“dinle”) ile başlayan cümlelerinizde ise Google Music devreye giriyor.


Üçüncü parti Google Glassware


Üçüncü parti Google Glassware


Büyük isimler, Google Glass çalışmalarına başladılar bile. Facebook, Twitter, Tumblr ve Path, durum güncellemelerinizi fotoğraflarınızı ve videolarınızı paylaşmanıza izin veriyor. Aralarında en iyi çalışan uygulama, #throughglass hastag’iyle tweet’ler gönderebildiğiniz Twitter.


CNN Breaking News, The New York Times, Wall Street Journal, Mashable ve Elle dergileri sayesinde yabancı haber kaynaklarını takip etmek çok kolay. En yeni Glassware uygulamalarından Weather Alert ise tehlikeli hava olaylarına karşı sizi uyarabiliyor.


Google Glass, Strava Cycling, Strava Run ve Golfsight gibi spor uygulamalarıyla yaşam stilinizi düzene sokmanızı da sağlayabiliyor. AlltheCooks Recipes ve KitchMe gibi yemek uygulamaları da aynı etkiye sahip. Yemek yaparken elinizi yıkamak, telefonunuzu kirletmeden malzemeleri okutmak, Glass sayesinde daha rahat bir iş haline dönüşüyor.


Glassware uygulama listesinin sonlarında yer alan World Lens ise üçüncü parti geliştiricilerin sunduğu en iyi uygulamalardan. World Lens, baktığınız kelimeleri tarıyor ve İngilizce’den Portekizceye, Almancaya, İtalyancaya, Fransızcaya ve İspanyolcaya çevirebiliyor. Aynı iOS ve Android uygulamasında olduğu gibi, çeviriyi işaretin üzerine yerleştirebiliyor.


GDK ile daha da fazla uygulama gelecek


Google’ın açtığı Mirror API sayesinde web tabanlı hizmetler de Google Glass’ı kullanabilecekler. Ancak çoğu geliştirici, daha da önemli olan Google Glass GDK’yi bekliyor. Geliştirme kitinin final sürümünün ne zaman geleceği ise henüz belli değil.


GDK’nin tüm geliştiricilere açılmasıyla beraber Glassware kullanıcı arayüzünde bir kategorilendirmeye ihtiyaç duyulacak gibi görünüyor. Aksi halde aynı Google Glass zaman tüneli gibi bu ekran da içerikle dolup taşabilir.


Kamera ve video


Kamera


Google Glass’ın kamerası, 5 megapiksellik, 2528 x 1856 çözünürlüklü fotoğraflar çekebiliyor. Fotoğraf çekmek için 3 yolunuz var: “OK Glass, take a picture” demek (“take a photo” işe yaramıyor), sağ gözünüzü kırpmak (ancak bu esnediğinizde de devreye girebiliyor) ve fiziksel kamera düğmesine basmak.


Tüm fotoğraflar, 12GB’ı kullanılabilen 16GB’lık depolama alanına kaydediliyor. Fotoğrafların her biri ortalama 1MB olduğundan alanınız kolayca dolmuyor. Bu arada yakaladığınız kareler, düzenli olarak Google+ ile eşitleniyor. USB kablosunu bağladıktan sonra fotoğrafları toplu olarak silme işlevinin ise bizce yakın gelecekte eklenmesi gerekiyor.


Aydınlık yerlerde çektiğiniz fotoğraflardan iyi bir kalite bekleyebilirsiniz. Fotoğraf çekerken yakınlaşmanız veya fotoğrafları kırpmanız ise mümkün değil. LED flaşın yokluğu, iyi aydınlatılmayan alanlardaki fotoğraflarınızın iyi olmayacağı anlamına geliyor.


Videolar


Google Glass, 720p çözünürlüğünde videolar çekebiliyor. Gün ışığında iyi videolar çekebilen kamera, günlük hayatınızı eşsiz bir açıdan kayıt altına almanızı sağlıyor.


Google Glass aksesuarları


Google Glass aksesuarları


Google Glass 2′nin aksesuarları, gözlüğün ilk beta tester’lara dağıtılan gözlüklerden biraz farklı. Cihazın kutusundan çıkan mono kulaklık, telefon görüşmeleri, müzikler ve videolarda daha iyi bir ses kalitesi sağlıyor.


Glass beraberinde gelmeyen stereo kulaklıklar için ise 85 doları gözden çıkarmanız gerekiyor.


Cihaz, yüksek kalitede bir koruyucu torbayla geliyor. Google Glass, Japon mikro-fiberinden meydana gelen ve geri dönüştürülmüş maddelerden oluşturulan torbaya tam olarak sığıyor. Gözlüğü torbaya koymanız, aynı zamanda onu temizlemeniz anlamına da geliyor. Ekstra bir torba satın almak isterseniz, 50 dolar ödemeniz gerekiyor.


Glass, harika bir micro USB kablosu ve dolanmayı engelleyen düz bir kabloyla geliyor. Bu kablo, Google Glass’ın düz bir yüzeyde durmasını sağlayacak farklı bir açıya sahip.


Pil ömrü ve sonuç


Pil ömrü


Google’a göre Glass’ın pil ömrü, “normal kullanımda bir gün”. Videolu aramalar ve video kaydı gibi özellikler, Google’a göre cihazın pilini daha hızlı tüketebiliyor.


Bu yoğun işlemleri kullanmadığımızda, Glass’ın pilinin elimizi kullanmadan çektiğimiz fotoğraf sayısına göre 3 ile 5 saat arası dayandığını tecrübe ettik. Sürekli olarak video kaydettiğimizde ise pilin tükenmesi 1 saati almadı.


Bu değerler, Google’ın tahminlerinden oldukça uzak, ancak Wi-Fi’a bağlanmakla Bluetooth üzerinden cihazınızla eşleşmek arasında fark olduğunu hatırlatalım. Telefondan paylaştırdığımız veri bağlantısı, pilin hızlı tükenmesine neden oldu. Google Glass’ın Bluetooth’u kullandığımızda ısınması da dikkatimizi çekti.


Glass üzerinde yapılan incelemeler, cihazın 570mAh lityum polimer pile sahip olduğunu söylüyor. Pilin kapasitesi düşük, ancak iyi bir yönü var: yüzde 100 şarj olması 2 saatten kısa sürüyor.


Sonuç


Google Glass’ın ellerinizi kullanmadan fotoğraf çekebilme özelliği, bizi iki elimizi de kullandığımız maceralar sırasında fotoğraf çekmeye itti. Glass sayesinde telefonumuzu hiç olmadığı kadar bir kenara bıraktık. Onun yerine Google Now’ı, Google Maps navigasyonunu kullandık; Gmail ve metin mesajlarına dahili mikrofonla yanıt verdik.


Glass’taki 5 megapiksellik kamera, bugünkü iPhone 5S ve Galaxy Note 3 gibi telefonların kamerasının çok uzağında. Ses algılama ise her sözünüzü doğru algılamayabiliyor. Cihazın kısa pil ömrü ve yüksek fiyatı da önemli eksilerinden. Pili değişitirme olanağı sunulsaydı, bizce harika olabilirdi.


Glass henüz bir prototip de olsa, türündeki ilk cihaz. İlk iPhone 2007′de çıktığında da aklımıza birçok soru işareti takılmış, cihazın modasının geçeceğini düşünmüştük.


Google Glass’a sahip olmak, önceki nesillerde yaşayıp bir TV’ye ilk sahip olan kişi olmaya benziyor. Onu daha önce yakından görmeyen herkes, eline alıp denemek ve takmak istiyor. Bu yoğun ilgi oldukça eğlendirici, ancak bizce 1.500 dolarlık fiyatına değmez.


Glass, “bir sonraki büyük şey” olmaya aday, ancak şimdilik işlevsel olmaktan ziyade sizi eğlendiren bir cihaz.



Google Glass Nedir ve Özellikleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder