18 Mayıs 2014 Pazar

Somayı Karıştıranlar Kimler

Soma halkı, mobil provokatörler, işçiyi sömüren maden baronlarıyla birlikte hareket eden sendika baronları ve maden sahiplerinin usulsüzlükleriyle ilgili çarpıcı bilgiler verdi.

229877


Emekli madenci Hasan Durmuş, “Memleketi karıştırmak istiyorlar. Gelirsin ‘başınız sağolsun’ dersin ama bunlar taşkınlık yapıyor. Yürüyüş yapanlar Soma halkı değil. Zaten acımız büyük. Cenazesi olanların içi yanıyor. Eyleme gitmezler. Dışarıdan gelenler milleti kışkırtmaya çalışıyor” diyor.


Soma’da sabah saat 6:00 sıralarında işe gitmeye hazırlanan madencilere rastlıyoruz. Otogardan kalkan servisi bekliyorlar. 300 madenci arkadaşlarına mezar olan maden ocağının hemen yanı başında rakip İmbat Madencilik şirketince işletilen ocakta çalışıyorlar. Basına bilgi vermemeleri konusunda amirlerinden talimat aldıkları her hallerinden belli. İşlerine son verilmesinden korktukları bilgisini alıyoruz. Güç bela bir fotoğraf çektiriyoruz. “Buraya yığılan insanlar bir ay önce neredeydi, illa kaza olduğunda mı hatırlanacağız?” şeklinde sitemde bulunuyorlar.


ÖLÜ SEVİCİLERDEN ALÇAKLIK


İlçe halkı, başta İzmir olmak üzere birçok ilden otobüslerle gelen provokatörlerden rahatsız. Ortalığı karıştırmak için fırsat kollayan ‘ölü sevici’ vicdansızların, “kazada 600 kişinin yaşamını yitirdiği, yüzlerce Suriyeli kaçak işçinin bulunduğu, ölüm ocağını işleten Soma Holding’in sahibi Alp Gürkan’ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’la ortak olduğu” yalanını organize bir şekilde etrafa yaydıklarını öğrendik. Başkasının acısından rant devşirmeye çalışan provokatörlerin ilçedeki faaliyetleriyle ilgili emekli madenci ve şu anda çay ocağında çalışan Hasan Durmuş’la konuşuyoruz. Geçtiğimiz gün polisle karşı karşıya gelen grubun Somalı vatandaşlar olmadığını belirten Durmuş, “Memleketi karıştırmak istiyorlar. Gelirsin ‘başınız sağolsun’ dersin ama bunlar taşkınlık yapıyor. Yürüyüş yapanlar Soma halkı değil. Zaten acımız büyük. Cenazesi olanların içi yanıyor. Eyleme gitmezler. Dışarıdan gelenler milleti kışkırtmaya çalışıyor” diyor.


Emekli olan ancak halen madende çalışmaya devam eden Ahmet Yılmaz, devlet ile özel sektör arasındaki farkı anlatıyor: “Adam daha fazla para kazanmak için seni çalıştırıyor. Az maliyetle daha fazla kazanç sağlıyor. 10 kişiyle 20 kişinin işini yaptırıyor. Devlette bu kadar zorluk olmaz. Devlet hakkını veriyor, fazla da yormuyor. Ama özel sektör öyle değil.”


“SENDİKA BAŞKANI MADEN SAHİPLERİNİN ADAMI!”


Soma Belediyesi’nin karşısındaki TÜRK-İŞ’e bağlı Maden-İş Sendikası Ege Bölgesi Şubesi binası önünde konuştuğumuz vatandaşlar, “Sendika başkanı, maden sahiplerinin adamı. Onlardan habersiz adım atamazlar. Sendikal hakları, zamları onlara danışarak belirlerler. Madende taşeronluk sistemi vardır. Sendika falan hikaye. Bütün Soma halkı bunu biliyor. Maden ocağındaki yetkili mühendisler de taşeronluk yapanlarla ortaktırlar. Artık başka canların yanmasına izin verilmesin.” iddiasında bulundular.


BU İDDİA DOĞRU MU?


Sendikanın lokalinde oturan bir başka vatandaş da çarpıcı iddialarda bulunuyor. Tartışmaların odağındaki Alp Gürkan’a ait Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin, devletin izin vermediği sahalara girdiğini savunan vatandaş, şunları aktarıyor: “Devletin yasakladığı saha var. Devlet burayı daha önce kapatmıştı. Ancak Soma Kömür A.Ş. yetkilileri, kaçak sahaya giriyor. Oradan devletin masrafsız kömürünü çıkarıyorlar. Devletin malını talan ediyorlar. Bir de devletin metan gazı ve karbonmonoksit gazı yoğunluğundan dolayı kapatmış olduğu ocağı da açıyorlar. Bu da riski arttırıyor.”




Somayı Karıştıranlar Kimler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder