29 Nisan 2014 Salı

Selçuklu Belediyesi Şivliliğe Hazır

Selçuklu Belediyesi, çocukların şivlilik ve fener alayı kutlama sevincine ortak olacak. Üç ayların başlamasıyla birlikte oluşan manevi atmosferin içinde yer alan çocuklar, Selçuklu Belediyesi’nin düzenleyeceği etkinliklerle şivlilik ve fener alayı geleneğini yaşatmaya devam edecekler. 30 Nisan Çarşamba günü saat 20:00’de başlayacak etkinlikler Selçuklu Belediyesi önünde gerçekleştirilecek.


Selçuklu Belediyesi’nin organize ettiği şivlilik ve fener alayı kutlamaları ile üç aylar coşkuyla karşılanacak. Şivlilik kutlamaları bu yıl 30 Nisan Çarşamba günü saat 20.00’da Selçuklu Belediyesi önünde gerçekleşecek. Fener alayı yürüyüşünün yapılacağı etkinlikte çocuklara özel tasarımlı ledli fenerler ve balon dağıtılacak. İllüzyon, Hacivat Karagöz, tahta bacak, maskot, palyaço ve havai fişek gösterilerinin düzenleneceği etkinlikte çocuklar sandalye kapmaca, yoğurtta sakız bulma, halat çekme, kaşıkla yumurta taşıma ve çuvalla koşu gibi geleneksel çocuk oyunlarıyla eğlenceli anlar yaşayacak. Hem çevreye hem insan sağlığına zarar veren lastiklerin yakılması yerine, yüzlerce dilek feneri havaya uçurularak gökyüzünde görsel şölen sağlanacak. Şivlilik ve fener alayı kutlamalarına katılanlara mini poşetlerde şivlilik ikramı yapılacak.


Selçuklu Belediyesi’nin şivlilik ve fener alayı organizasyonuyla, Konya kültüründe önemli bir yeri olan bu geleneğin daha güçlü bir şekilde yaşatılmasına katkı sağlamayı amaçladığı belirtilirken, şivlilik ve fener alayı etkinliğine tüm Konya halkının davetli olduğu belirtildi.


Bir Konya Geleneği: Şivlilik


Şivlilik, Konya’da çocuklar tarafından üç ayların başlangıcında kutlanan, önemli bir kültür mirasıdır. Her Regaib Kandili’nin sabahı erken saatlerde gruplar halinde toplanan Konya’nın çocukları, tek tek evlerin kapılarını çalarak, açılan kapıdan kendilerine uzatılan kuru üzüm, nohut, şeker, çikolata vb. yiyeceklerle ellerindeki poşetleri öğle saatlerine kadar doldurmaya çalışır. Selçuklu Belediyesi her kandil akşamı ellerinde fenerlerle gezen çocukların bu mutluluğuna düzenleyeceği şivlilik ve fener alayı etkinliğiyle ortak olacak.



Selçuklu Belediyesi Şivliliğe Hazır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder