7 Nisan 2014 Pazartesi

Çağdaş Gemik davasında zanlıya 16 yıl hapis


Antalya’da, 2008 yılında “dur” ihtarına uymadığı gerekçesiyle polis memuru Mehmet Ergin tarafından ensesinden vurularak öldürüldüğü öne sürülen Çağdaş Gemik davasında Yargıtay, polis memuru Ergin’e verilen 10 yıllık hapis cezasını az bularak üst sınır olan 16 yıldan ceza almasını istedi.


Aile, sanığın müebbet ceza almasını istedi.


KARAR DEFALARCA BOZULDU


2008 yılında Antalya’da devriye gezen polis memurlarının “dur” ihtarına uymayarak motosikletiyle kaçan ve ara sokaklarda polis memuru Mehmet Ergin’in açtığı ateşle ensesinden vurulduğu iddia edilen Çağdaş Gemik’in davası görüldü. Gemik’in ölümüyle ilgili görülen davada Antalya 3.Ağır Ceza Mahkemesi, polis Mehmet Ergin’e 16 yıl 8 ay hapis cezası verdi. Verilen kararın daha sonra temyiz edilmesiyle Yargıtay 1′inci Ceza Dairesi, “suçun niteliğinde yanılgıya düşüldüğü” gerekçesiyle kararı bozdu ve sanığın ‘yaralama sonucunda ölüme neden olmak’ suçundan yargılanması gerektiğine karar verdi. Bozma kararının ardından yerel mahkeme Ergin hakkında verdiği “olası kastla adam öldürme” kararında direndi. Direnme kararının ardından dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun gündemine geldi. Dosyayı inceleyen Kurul, yerel mahkemenin polis memuru Ergin’e ‘olası kastla adam öldürme’ suçundan verdiği hapis cezasını bozdu.


Yerel mahkeme, yeniden bozulan kararı bu kez “yaralama sonucu ölüme neden olmak” suçundan alt sınırdan sanığın 12 yıl hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verdi. Sanık polis memurunun mahkemedeki iyi hali nedeniyle ceza 10 yıla düşürüldü. Hapiste geçirdiği süre de göz önüne alınan Ergin, tahliye edildi. Tekrar temyiz edilen dava da bu defa Yargıtay yerel mahkemenin verdiği cezayı eksik bularak kararı bozdu ve Türk Ceza Kanunu’nun “kasten yaralamayı” düzenleyen maddesi uyarınca alt sınırdan değil, üst sınır olan 16 yıldan ceza uygulanması gerektiğini belirterek yerel mahkemenin kararını bozdu.


AİLE MÜEBBET İSTİYOR


Çağdaş Gemik’in babası Haşim Gemik, karara az da olsa sevindiklerini belirterek sanığın müebbet ceza almasının doğru olacağını söyledi. Baba Gemik, verilen karardan dolayı mutlu olduklarını belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Kararın tekrar gözden geçirilmesine sevindik. Bizim için olumlu bir sonuç. İnşallah bu hukuk başkaları içinde böyle işler. Bu bütün ailelerin savaşı oldu. Altı yıldır bunun için mücadele ediyoruz. Yaşadığımız bile belli değildi. Canımızı kaybettik ama verilen karar gelecek nesil için sevindirici. Müebbet olması lazım aslında ama bu ülkede müebbet ceza alan polis memuru yok.”


“O DA BENİM GİBİ EVLAT ACISI YAŞASIN”


Anne Sevgi Efe Gemik de 5 yıldır mutsuz yaşadığını ama verilen karara az da olsa sevindiğini söyledi. İçinin her gün kan ağladığını belirten anne Gemik, sanığın da evlat acısı yaşamasını istediğini söyledi. Sevgi Gemik, evladının kokusunu özlediğini anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Dayanacak gücüm kalmadı. Ölüp çocuğumun yanına gitmek istedim. İçim her gün kan damlıyor. O karar benim için yetersiz. Ben yaşamıyorum: O da yaşamamalı cezası ömür boyu olmalı. O da benim gibi evlat acısı yaşasın.”


“CEZAEVİ YOLU GÖZÜKÜYOR”


Ailenin avukatlığını yapan Avukat Münip Ermiş, dava sonucunda hakimin üst sınırdan karar vermesi neticesinde sanığa 2-3 yıl daha cezaevi yolunun göründüğünü belirtti. Avukat Ermiş, sözlerini şöyle sürdürdü:


“TCK polis memuruna 12 ile 16 yıl arasında bir ceza öngörüyor. Olayın vehameti ve kafaya sıkılması çocuk hakkında bir yakalama kararının olmaması. Ve polisin silah kullanmaya yetkisinin olmaması nedeniyle cezanın üst sınıra yaklaştırılması görüşüldü. Ne olacak, sanırım 16 yıldan karar verirse hakim onda da 6′da 1 indirir. 14,5 yıl karar verebilir. Cezanın müebbede çevrilmesi olamaz. Genel kurul kararı ve 1.Ceza Dairesi’nin kararı var. Sanığa 2-3 yıl daha cezaevi yolu gözüküyor. Emsal karar oluşturabilir. Bundan sonra polis sokakta istediği adamı vurabilir o zamanda cinayetten yargılanamaz anlamına geliyor.”


Kaynak: İHA



Çağdaş Gemik davasında zanlıya 16 yıl hapis

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder