6 Nisan 2014 Pazar

Askeri casusluk davasında yeni gelişme


Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına ilişkin düzenlemenin ardından İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesi kararlaştırılan, 10′u muvazzaf asker, 15′i tutuklu 357 sanığın yargılandığı “Gizli bilgi ve belge bulundurma” davasına 7 Nisan Pazartesi günü devam edilecek.12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde son olarak 16 Ocak günü ele alınan ve 7 Nisan’a ertelenen 2014/100 dosya numaralı davanın duruşması, İzmir Adliyesi Sosyal Tesisleri Konferans salonunda yapılacak.


Üç hakimden oluşan mahkeme heyetine Hakim Orhan Kızıltaş başkanlık edecek.


“GÖREV UYUŞMAZLIĞI TALEP EDECEĞİZ


Sanık avukatlarından Murat Ergün, gazetecilere yaptığı açıklamada, görev yeri değişen eski TMK 10. maddesiyle görevli Zafer Kılınç’ın hazırladığı ek iddianamenin, kapanmakta olan eski TMK 10. maddesiyle görevli 12. Ağır Ceza Mahkemesince kabul ederek ilk iddianameyle birleştirdiğini hatırlattı.


Bu birleştirme nedeniyle 7 Nisan günü görülecek davada “usule ilişkin tartışma başlatacaklarını ve mahkemenin birleşen dosyayı ayırmasını talep edeceklerini” belirten Ergün, mahkemenin yeni iddianameyi okumamasını ve vakit kaybetmemesini isteyeceklerini ifade etti.


Ergün, mahkemenin esas davadaki hukuksuzluklar üzerinde yoğunlaşmasını isteyeceklerini kaydederek, “Eğer mahkeme kendini görevli kabul ederse, uyuşmazlık mahkemesi kanununa göre görev uyuşmazlığı çıkartılması için işlem başlatacağız” dedi.


İŞTE O DAVA


TMK 10. maddesiyle görevli savcı Zafer Kılınç’ın “askeri gizli bilgi ve belgeleri ele geçirme, bulundurma” suçlamasıyla 49′u muvazzaf asker, 79′u tutuklu 357 sanık hakkında hazırladığı iddianamede sanıklar hakkında 2 yıl ile müebbet hapis arasında değişen cezalar istenmişti.


İddianamede adı geçen 831 mağdurdan arasında devlet memuru, asker ve MİT mensuplarının da bulunduğu çok sayıda kişinin suç örgütü tarafından fişlendiği iddia edilmişti.


Çete lideri olduğu iddiasıyla suçlanan marina işletmecisi Bilgin Özkaynak ile Narin Korkmaz hakkında, “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, kişisel verilerin kaydedilmesi, devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek” suçlarından müebbet ve 9′ar yıl, sanıklar arasındaki Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Veysel Kösele hakkında ise “suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak, yasaklanan bilgileri temin etmek” suçlamasıyla 2 ila 6 yıl hapis cezası talep edilmişti.


TMK 10. maddesiyle görevli İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2013 yılı nisan ayında görülmeye başlanan davada bugüne kadar 44′ü Bursa 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından olmak üzere tutuklu 64 kişi tahliye edilmişti.


TMK 10. maddesiyle görevli 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına ilişkin düzenlemenin ardından İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesi kararlaştırılmıştı.



Askeri casusluk davasında yeni gelişme

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder